Uudised

.ee ja domeenindusega seotud uudised

Tagasi

2024. aasta .ee domeeninimedes: Tallinn lükkas Tartu troonilt

2024. aasta on .ee domeeninimedesse toonud mitmeid muutusi ja uusi trende. Hea meel on tõdeda, et Eesti tippdomeen on jätkanud enda kasvu, mis on esimese poolaasta lõpuks jõudnud 6,6% juurde.
2024. aasta .ee domeeninimedes: Tallinn lükkas Tartu troonilt

2024. aasta .ee domeeninimedes kõige enam kasutatavad sõnad.

Esimese poolaasta domeenides kasutatavate märksõnade populaarsuse nimekirja eesotsas on ootuspäraselt “auto”, “rent” ja “Eesti”. Saabuva sügise valguses on enda populaarsust kasvatanud taaskord erinevad kooli ja õppimisega seotud teemad. Üllatuslikult on linnade edetabelis tõstnud viimastel kuudel pead “Tallinn”, mis oli aasta alguses esikoha troonilt kõrvale heidetud kultuuripealinna “Tartu” poolt. Tihe rebimine kestab nende vahel veel edasi, kuid poolaasta vahefiniš lõpetatakse võrdsel positsioonil.

Suvi on paljudeni toonud üksjagu pulmi ning seda peegeldavad ka tähtsa sündmusega seotud domeenid. Suure muutusena on II kvartalis leidnud oluliselt vähem kasutust laenuga seotud märksõnad - tõenäoliselt on nõudlus taoliste teenuste järgi raugenud ning elanike elujärg paranenud. Kaasmaalasi on aina enam hakanud huvitama ka märksõnadega “stuudio” ja “nordic” seotud tegevused. Uhkust tuntakse (digi)riigi üle ning leiame sellele uutes domeeninimedes ka aina enam viiteid.

2024. aasta I poolaasta domeeninimedes kasutatavate märksõnade top10:

  • auto

  • eesti

  • rent

  • ehitus

  • kodu

  • shop

  • kool, maja

  • e, estonia

  • pro

  • digi


.ee domeen on käesoleval aastal suurendanud enda populaarsust globaalsel tasandil, milles mängib oma rolli mõni aeg tagasi lõppenud reserveeritud domeenide oksjon. Ainulaadne võimalus meelitas .ee juurde uusi rahvusvahelisi registreerijaid, kelle osakaal on uute domeeniomanike seas silmnähtavalt kasvanud.

Mõnevõrra on vähenenud aga domeeni registreeringu pikendamise tase. Lisaks näeme, et 3-aastase registreeringu asemel eelistatakse üha enam 2-aastast perioodi. See on märk domeeni registreerijate ja ettevõtjate ebakindlusest tuleviku osas. 

Domeen on aga parimaks võimaluseks enda või oma ettevõtte digitaalse identiteedi kaitsmiseks ning selle kaotamine toob potentsiaalselt kaasa terve rea erinevaid  küberohte. Seetõttu soovitame tungivalt jälgida domeeni registreeringu õigeaegset pikendamist või kaitsta domeeni pikaajalise registreeringuga.

Kommentaarid

Email again:

Veel uudiseid, sündmusi ja blogipostitusi